Gratis piktogrammer​

interiør børn - æsker med piktogrammer
skotøjsæsker med piktogrammer
piktogrammer legetøj

Print selv piktogrammer - se her hvordan

Jeg har designet en række piktogrammer til at sætte på opbevaringskasser til legetøj. De kan downloades gratis længere nede på siden. Du kan printe dem ud direkte, redigere i dem og lime dem på enten nye eller brugte opbevaringskasser til dit barns legetøj. Jeg viser dig her hvordan.

Hvorfor bruge piktogrammer på legetøjskasser?

Først vil jeg fortælle lidt om, hvorfor jeg har designet disse piktogrammer. Du kender måske situationen, hvor man henter sit barn fra en lang dag i institutionen. Barnet er træt, vrøvlet og kan ikke engang svare på et ja og nej spørgsmål. Måske kender du også til nedsmeltninger, konflikter og børn der ikke kan falde til ro. Mange børn har en lang dag i institution proppet med indtryk og mange børn bliver overstimulerede og har svært ved at tage alle de indtryk ind. De bliver let  overvældede, forvirrede og frustrerede.

Visuel støtte

Når børn har svært ved at sortere i indtryk, så har de gavn af tydelige klare fysiske rammer . Og rigtig mange har gavn af visuel struktur. dvs. at man har tavler med piktogrammer der viser hvad de skal. Man  har legetøj gemt i kasser med tydelige piktogrammer på forsiden. Jeg blev selv opfordret til at bruge piktogrammer, da min søn som fireårig fik konstateret autisme. I stedet for at have hans legetøj stående fremme lavede jeg kasser, som passede til hans reol og tegnede mine egne piktogrammer på forsiden. For min søn gjorde det en kæmpe forskel. Fra ikke rigtigt at have leget med sit legetøj, begyndte han at tage kasserne ud en efter en og undersøge, hvad der var i dem. En lille sidegevinst var, at det blev meget lettere for ham at rydde op. Nu var det til at forstå. Helikopterne skulle ned i kassen med en helikopter på.

Men er det ikke kun relevant for børn med diagnoser?

At arbejde med visuel støtte er især relevant for børn med særlige behov. Altså f.eks. børn med autisme og ADHA eller særligt sensitive børn. Men oplever du, at dit barn ofte virker overvældet og mættet af sanseindtryk, er det bestem et forsøg værd, at forsøge sig med piktogrammer. Det gode er, at der ikke er nogle bivirkninger. Mange helt normale børn elsker det ekstra overblik det giver når ting er sorteret.
 

Design til både voksne og børn

Da jeg gik i gang med at skabe overblik for mit barn gennem piktogrammer, fandt jeg mange brugbare produkter og gør det selv løsninger. Men mit hjem kom hurtigt at at blive plastret ind i laminerede ikoner velcro og dårlige print. Jeg har derfor ønsket at designe piktogrammer, som både appellerer til voksne og børn, så man, som forælder, ikke behøver at gå på kompromis med æstetikken i sit hjem. 

Download de gratis piktogrammer.

Download filerne her. De er gemt som PDF-filer, du enten kan printe ud direkte eller vælge at efterbehandle i f.eks. programmet Inkscape inden du printer dem. Længere nede på siden viser jeg, hvordan du kan ændre farve og størrelse på piktogrammerne i Inkscape.

Ændring af farve, størrelse og udformning

Se nedenfor hvordan du kan bruge programmet Inkskape til at ændre størrelse, farve og udformning på de gratis piktogrammer.

Programmet Inkscape er et opensource program, som gratis kan hentes her: https://inkscape.org/

Flottere og mere holdbare piktogrammer?

Er du ikke så meget til at gøre alt fra bunden, så er vores folie-sticker piktogrammer måske noget for dig. Piktogrammerne er lavet i en slidstærk vinylfolie, som du kan klæbe på dine egne opbevaringskasser. Se udvalget her: Folie Stickers